• Tips
  • Vilka lagar gäller på nätet?

Vilka lagar gäller på nätet?

Statens Mediaråd bjuder på 

nohatenio poddar om juridik i skolan. No hate  heter utbildningsmaterialet med tillhörande metodmaterial.

Vilka lagar det är som gäller på nätet?
Mer kunskap behövs. Därför har No Hate Speech Movement gjort en poddserie om lag och rätt online med medföljande utbildningsmaterial för t.ex. skolan.

Materialet berättar vad som definieras som näthat/förtal/olaga hot/ofredande/olaga förföljelse/barnpornografibrott/hets mot folkgrupp samt kränkande fotografering.

Ett avsnitt handlar om vad man ska göra om man blivit utsatt – vart man vänder sig. Poddserien och utbildningsmaterialet är tillgängligt för på Nohate.se/podcasts/

Poddserien består av nio avsnitt på mellan fem och femton minuter vardera. De leds av juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindgren som reder ut vad som gäller juridiskt om man blir utsatt på nätet.

nohate

Utbildningsmaterialet består av diskussionsfrågor till varje avsnitt. En del frågor ska skapa en djupare kunskap kring vilka typer av situationer som kan vara olagliga på nätet – för dessa finns ett facit med korrekt svar – andra frågor är värderingsövningar. Materialet finns att ladda ner som PDF eller i tryckfärdigt format från Nohate.se.

Skriv ut

Skoldatatek.se är en gemensam webbplats
för Sveriges Skoldatatek